Proč do kávy přidávat kolečko citrónu?

Káva s citrónem nebo citrónovou šťávou je trendem sociálních sítí. Zastánci tohoto nápoje tvrdí, že směs pomáhá rozpouštět tuk, zmírňovat bolest hlavy nebo zastavit průjem. Co je na tom pravdy a jak opravdu účinkuje káva s citrónem?

Mnoho lidí si nedokáže den bez kávy představit. Tento lahodný nápoj skvěle zahřeje a povzbudí organismus. Existuje i řada lidí, jež den startují svěží citrónovou vodou. Co by se stalo, kdyby se tyto dva nápoje, jež se pyšní řadou zdravotních benefitů, zkombinovaly?

Káva

Denně se na celém světe vypije okolo dvou miliard šálků kávy. Mimo lahodné chuti tento starodávný nápoj obsahuje vitamíny B12 a B5 a minerály, jako jsou mangan, draslík, hořčík a niacin. Pražená kávová zrna obsahují více než 1000 bioaktivních sloučenin, z nichž vyniká kofein a kyselina chlorogenová (CGA). Ty se pyšní prokázanými antioxidačními vlastnostmi, jež chrání před nádorovým bujením. Pravidelná konzumace kávy tak může snížit riziko několika typů rakoviny, včetně rakoviny jater, prostaty, dělohy, prsu, gastrointestinálního traktu a kolorektálního karcinomu. Kromě toho, káva může snížit také riziko cukrovky 2. typu, srdečních a jaterních onemocnění a deprese, stejně jako Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Mimo jiné káva nabuzuje organismus a díky tomu dokáže zvýšit počet spálených kalorií, což vede ke snížení hmotnosti.


Citrón a citrónová šťáva

Kyselé ovoce je skvělým zdrojem vitamínu C a flavonoidů, které společně bojují proti působení volných radikálů. Tyto látky jsou dále spojovány s nižším rizikem výskytu rakoviny jícnu, žaludku, slinivky a prsu. Obě sloučeniny také chrání proti vzniku srdečních onemocnění a bojují proti infekcím.

Zázračný elixír?

Zdravotní benefity jednotlivých složek, tedy kávy a citrónu, jsou podloženy vědeckými studiemi. S čím má ale pomoci jejich zkombinování?


zdroj:https://www.ireceptar.cz

Napsat komentář