Škvarkový koláč se žloutkovým krémem

Že to nejde dohromady? Škvarky a sladký koláč? Vyzkoušejte ke kávě tuhle křupavou a sladkou dobrotu a změníte názor.
- 500 g hladké mouky
- 250 g škvarků
- 250 g krupicového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- drcený hřebíček
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 500 ml mléka
- 3 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
Článek
Postup
Krok 1: Škvarky umelte na masovém mlýnku nebo si je dejte umlít přímo v řeznictví. Nechte je v míse a přidejte k nim mouku, cukr, jedlou sodu, vejce, citronovou kůru, skořici a špetku hřebíčku.
Krok 2: Vše důkladně propracujte na hladké těsto. Dejte ho do formy vyložené pečicím papírem. Rukou ho pomačkejte, vytáhněte do stran a vytvarujte okraje.
Krok 3: Korpus vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho 25 až 30 minut. Poté ho nechte vychladnout. Mezitím připravte krém.
Krok 4: Žloutky s cukry ušlehejte do světlé a nadýchané pěny. Mléko zahřejte. Polovinu mléka pak postupně za stálého šlehání přidávejte ke žloutkům. Pak celou směs přendejte do rendlíku se zbylým mlékem a šlehejte dál až do zhoustnutí. Když je krém hustý, zamíchejte do něj rum.
Krok 5: Do vlažného krému pak opatrně zamíchejte tuhý sníh z bílků. Krém nechte vychladnout a poté jej naneste na korpus a uhlaďte. Hotový koláč dejte na 2 hodinky do chladu. Můžete ho ozdobit ovocem podle chuti.
zdroj: