Škvarkový koláč se žloutkovým krémem

Pongo Koloman Moderátor

Že to nejde dohromady? Škvarky a sladký koláč? Vyzkoušejte ke kávě tuhle křupavou a sladkou dobrotu a změníte názor.

Ingredience pro:
1 formu o průměru 27 cm
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g škvarků
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • drcený hřebíček
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
Na krém
  • 500 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Škvarky umelte na masovém mlýnku nebo si je dejte umlít přímo v řeznictví. Nechte je v míse a přidejte k nim mouku, cukr, jedlou sodu, vejce, citronovou kůru, skořici a špetku hřebíčku.

Krok 2: Vše důkladně propracujte na hladké těsto. Dejte ho do formy vyložené pečicím papírem. Rukou ho pomačkejte, vytáhněte do stran a vytvarujte okraje.

Krok 3: Korpus vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho 25 až 30 minut. Poté ho nechte vychladnout. Mezitím připravte krém.


Krok 4: Žloutky s cukry ušlehejte do světlé a nadýchané pěny. Mléko zahřejte. Polovinu mléka pak postupně za stálého šlehání přidávejte ke žloutkům. Pak celou směs přendejte do rendlíku se zbylým mlékem a šlehejte dál až do zhoustnutí. Když je krém hustý, zamíchejte do něj rum.

Krok 5: Do vlažného krému pak opatrně zamíchejte tuhý sníh z bílků. Krém nechte vychladnout a poté jej naneste na korpus a uhlaďte. Hotový koláč dejte na 2 hodinky do chladu. Můžete ho ozdobit ovocem podle chuti.


zdroj: