Už pečete vánoční cukroví? Přečtěte si, jak ho ukládat, aby bylo dokonalé

Slepované cukroví
Jak dlouho vydrží cukroví?
Podle cukrářů je průměrná doba 5 až 9 týdnů, záleží na typu cukrovinek. Krémové druhy pečiva je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože u nich hrozí žluknutí.
Marmeláda hraje při adventním pečení jednu z hlavních rolí. A není divu, propůjčuje totiž cukroví šťavnatost a pikantnější chuť. Hospodyňky doporučují používat jednoduché marmelády, které dodávají čajovému pečivu ten správný šmak.
Kromě „klasiky“, jakou je rybízová či višňová, se stávají čím dál populárnějšími i exotické příchutě, jako je třeba hořký pomeranč. Cukroví pomazané marmeládou je aromatičtější a vyžaduje oddělené skladování.
Jak na to: Kupte si menší plastové dózy, vystelte je ubrouskem a naplňte pečivem. Jakmile budou plné, překryjte obsah ubrouskem a uzavřete. Cukroví skladujte v chladu, ideální je veranda, balkon, ale klidně i garáž.
Nepečené dobroty
Nedají ani moc práce, přesto z talíře zmizí jako první. To se týká hlavně různých kuliček, roládek či vosích hnízd.
Sněhové pusinky a spol.
Zbyly vám bílky? Vykouzlete z nich sněhové cukroví. Zužitkujete v něm všechny možné zbytky (čokoládové hoblinky, kokos). Na skladování je nejlepší papírová krabice či papírový sáček, sněhové cukrovinky do nich vrstvěte opatrně tak, aby se nepolámaly.
Nikdy papírovou krabici nezaměňujte s kovovou či plastovou nádobou, ve které by cukroví zbytečně zvlhlo a ztratilo svou křehkost. Tabu platí i pro skladování v lednici, kde panuje vyšší vlhkost, a cukroví by se tak jen znehodnotilo. Nejlepším řešením je suché a vzdušné místo, třeba na poličce v chodbě.
Zdobené perníčky
Jsou pracné a potřebují delší čas na rozležení. Proto je vhodné uskladnit je do keramické či kovové nádoby, kterou jste předtím vystlali vrstvou alobalu.
Ukládejte je ve vrstvách a každou z nich zakápněte trochou obyčejného rumu. Naplněnou dózu přikryjte alobalem a důkladně uzavřete. Cukroví skladujte v chladu, ideální je třeba krytý balkon nebo chodba. Dobrůtky potřebují na rozležení minimálně 14 dní.
Křehké sušenky
Sem patří jakékoliv sušenkové pečivo: košíčky (bez náplně), vanilkové rohlíčky, medvědí pracny, zázvorky…
Vhodným místem k jejich uskladnění je plastová, plechová, dokonce i papírová krabice. Stačí, když ji vystelete ubrouskem a jednotlivé druhy navrstvíte na sebe. Hotovou „nadílku z trouby“ překryjte dalším kouskem ubrousku a uzavřete.
Krémové zákusky
Bývají největší lákadlem pro mlsouny. A není divu, obsahují totiž velký podíl tuku a cukru! Bohužel díky tomuhle složení podléhají i rychlejší zkáze. Proto se připravují doslova „na poslední chvíli“. Sem patří různé košíčky, nugátové kostky, plněné rohlíčky a podobně.
Nejlepším místem k uchování je obyčejná plastová krabice vyložená alobalem, kterou umístíte do ledničky. Chladnička je v tomhle případě jistější než klasický balkon, protože případné venkovní mrazy by mohly chuť cukroví znehodnotit.
zdroj:https://www.idnes.cz