Sovětský retro recept na “Ptačí mléko”. Dokonalý dezert našich babiček upadl v zapomnění

Také rádi vzpomínáte na dobroty, které vám chystala vaše babička? Ať už to byly sladké řezy, bábovky nebo štrůdl, byla to jednoznačně nejlepší dobrota. Já velmi ráda vzpomínám nejen na bábovku, ale také na dobrotu zvanou Ptačí mléko. Jedná se o ojedinělý dezert s ojedinělým názvem, který je chuťově dokonalý. Existoval v různých formách, jako mléko, bonbóny i jako dort. Uvádí se, že tuto laskominu vnesla na trh varšavská firma E. Wedel, a to již v roce 1936.

Nejen v Rusku, ale i u nás v Československu

Vzpomenete si na dobu, kdy jste chodili na nedělní návštěvu k tetičce či babičce a dostali jste lahodnou laskominu ve skleničce? Navíc byla obohacená bílou pěnou, kterou všechny děti rády svými prstíky nabíraly. Přesně takovou podobu mělo Ptačí mléko ve sklenici pocházející ze Sovětského svazu. Díky jeho chuti a jednoduchosti, se stalo takzvané mléko velmi oblíbené i u nás. Navíc je levné a skládá se z ingrediencí, které má každá hospodyňka většinou doma.


Připravte si to nejlahodnější ptačí mléko

  • 400 mililitrů plnotučného mléka
  • 3 vejce velikost M
  • 200 gramů cukru
  • 1 kus vanilkový lusk
  • 1 polévková lžíce hladké mouky

Ze všeho nejdříve oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte se 150 gramy cukru do světle žluté a husté hmoty. Následně žloutkovou směs přilijte k mléku a rozmíchejte. Hrnec postavte na sporák a přidejte jeden vanilkový lusk a lžíci hladké mouky. Všechny suroviny míchejte pomocí metličky, směs se ráda připaluje. Jakmile Ptačí mléko začne houstnout, snižte plamen na minimum a vyšlehejte bílky s cukrem, musí být úplně husté.

Pokud se bojíte, že mléčnou směs připálíte, vyšlehejte si bílky ještě než se pustíte do přípravy mléka. Jakmile budete mít vyšlehané bílky, pomocí polévkové lžíce vytvořte z bílkové směsi noky, které ponoříte do mléka a chvíli povaříte ve žloutkové směsi.

Jakmile mléko mírně zhoustne, přelijte ho přes cedník a zachyťte bílkové nočky. Vychladlé mléko nalijte do mističek a bílky umístěte na hladinu. Poplují na ni jako malé lodičky. Celek můžete ozdobit kakaem, citronovou kůrou nebo skořicí, záleží jen na vás, co máte rádi. Dobrou chuť.


zdroj:https://www.aazdravi.cz