Nechcete v rýži arsen a pesticidy? Pak ji nevařte bez tohoto jednoduchého, ale důležitého kroku

Nebezpečné pesticidy

Stejně jako v jiných plodinách, i v rýži se mohou vyskytovat zbytky pesticidů. Podle Národního institutu zdraví je „pesticid jakákoli látka používaná k hubení, odpuzování nebo kontrole určitých forem rostlin nebo živočichů, které jsou považovány za škůdce.“

Pesticidy jsou používány po celém světě. Jen v USA je registrovaných více než 800 pesticidů, z nichž některé se používají ve velkém množství. Přestože se používají primárně k hubení škůdců na plodinách, paradoxně ani tyto chemické látky nejsou pro lidský organismus bez rizika a mohou být příčinou řady zdravotních problémů.

To potvrdila studie Národního institutu pro vědu o životním prostředí a zdraví, shromažďující data o více než 89 000 farmářích na farmách v Severní Karolíně a Iowě.

Z výsledků vyplynulo, že výskyt pesticidů v potravinách může být spojený „se zvýšeným rizikem vzniku Parkinsonovy choroby, onemocnění štítné žlázy, cukrovky, onemocnění ledvin, revmatoidní artritidy a pásového oparu a dalších zdravotních problémů.“

Před pesticidy je třeba se chránit. Prvním krokem, který je nutný udělat, než začnete konzumovat jakoukoliv potravinu, je ji pořádně umýt. To samozřejmě platí i pro rýži. Proplachování rýže může mít významný vliv nejen na její chuť a konečnou konzistenci, ale také na množství nebezpečných pesticidů v rýži obsažených. Podle doporučení Ministerstva zdravotnictví je omytí potravin pitnou vodou účinnou cestou k odstranění prachu, bakterií a především pesticidů.

Správné propláchnutí

Pokud rýži propláchnete, zbavíte se také přebytečného škrobu, který se nachází  na povrchu zrníček a může způsobit lepkavou konzistenci rýže po uvaření. Oplachováním ale zbavíte rýži také zbytků arsenu a nebezpečných pesticidů.

Umíte správně uvařit rýži? Podívejte se na pár tipů:

Proplachujte rýži studenou vodou, a to nejlépe několikrát po sobě. Každé opláchnutí by mělo být v čisté vodě. Aby se rýže zbavila nejen přebytečného škrobu, ale také arsenu a zmíněných pesticidů. Proplachutjte ji tak dlouho, dokud odtékající voda nezůstane čirá.

První propláchnutí rýže by mělo začít tím, že si do misky natočíte pitnou vodu, do které rýži vsypete a lehce promnete rukama. Promnutí rýže rukama pomáhá uvolnit škrob. Jakmile tak učiníte, je potřeba vodu slít. Pokračujte druhým, třetím a čtvrtým oplachem.

Obecně se doporučuje rýži před uvařením propláchnout 4 až 6krát. O něco účinnější je nechat rýži namočenou ve studené pitné vodě 30 minut před vařením. Je také možné propláchnout rýži během vaření, kdy, stejně jako např. u těstovin, nalijete do hrnce více vody, u rýže nejlépe v poměru 6 dílů vody na 1 díl rýže a přebytečnou vodu po uvaření slijete.

Tímto způsobem se zbavíte přibližně až 60 % pesticidů a arsenu. A proč je arsen tak nebezpečný? Jedná se o těžký kov, který se běžně vyskytuje v půdě a vodě a ukládá se jak ve slupkách, tak v zrnech potravin. „Zmiňuje se zvýšení rizika srdečních onemocnění a studie ukázaly i na souvislost s komplikacemi v těhotenství a neurologické účinky v raném dětském věku. Svůj podíl mají i na vzniku karcinomu plic, kůže a močového měchýře. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny IARC proto arzen klasifikovala jako látku pro člověka karcinogenní,“ shrnuje web ferpotravina.cz. Kromě arsenu se v rýži můžete setkat s pesticidy, jako jsou chlorpyrifos, tricyclazol, propykonazol, karbendazim, buprofezin a další.

Správným proplachem rýže si zajistíte nejen lepší chuť produktu, ale učiníte také prospěšnou věc pro své zdraví. Až si přístě budete chtít uvařit rýži, dříve než začnete, myslete na to, že pouhých pár minut strávených jejím oplachem může mít na vaše zdraví významný vliv.

zdroj: https://www.msn.com

Napsat komentář