Americký „rasistický“ web míří do Evropy

Rádio G6 - Admin

Server, který podle kritiků publikuje neonacistické, xenofobní a antisemitické texty, má už od roku 2014 odbočku v Británii.

Washington (ČTK) – Kontroverzní americký zpravodajský web Breitbart News, který vedl čerstvě jmenovaný poradce Donalda Trumpa Steve Bannon, po volbách zvýšil své ambice a hodlá rozšířit svou působnost do Francie a Německa. Napsala to agentura AFP.

„Všechna alternativní média jsou v podstatě pozitivní,“ komentovala pro francouzskou agenturu plány amerického webu poslankyně krajně pravicové Národní fronty Marion Maréchalová-Le Penová, neteř vůdkyně strany Marine Le Penové. „Donald Trump to jasně potvrzuje,“ dodala.

Web Breitbart News založil v roce 2007 konzervativní vydavatel Andrew Breitbart. Ještě před čtyřmi lety byl server jen podivínskou kuriozitou a jeho návštěvnost nepřevyšovala milion uživatelů měsíčně. Už loni v říjnu ale pod Bannonovým vedením zaznamenal web za měsíc 85 milionů návštěvníků, zhruba stejně jako prestižní list The Wall Street Journal.

Před nedávnými prezidentskými volbami navštěvovalo facebookovou stránku Breitbartu víc uživatelů, než stránky televizí CNN a Fox News nebo listu The New York Times.

Podle některých amerických mediálních expertů nelze Breitbart News považovat za zpravodajské médium. „Je to politické hnutí, které se jako médium jen tváří,“ řekl AFP profesor Newyorské univerzity Jeff Jarvis. Podle mediálního experta Angela Carusoneho nemá web žádné redakční standardy a funguje jako politický orgán.

Redakce webu Breitbart News reaguje na kritiku podrážděně. V úterý oznámila, že bude u soudu požadovat miliony dolarů „od velké skupiny médií, která bez důkazů a pomlouvačně tvrdí, že Breitbart News je nacionalistický web stoupenců bělošské nadřazenosti“.

Některé z článků se zdrojem od Breitbart News: