Zdravá čočková sekaná s ořechy a zeleninou

Pongo Koloman Moderátor

Sekaná bez masa sice žádného milovníka vepřového nenaláká, ale zdravá čočková sekaná se spoustou zeleniny, ovesných vloček a semínek má rozhodně co nabídnout všem ostatním, co po svátcích rádi trochu odlehčí.

Ingredience pro:
1 srnčí hřbet
Na sekanou
  • 1.5 hrnku hnědé čočky
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • 1.5 hrnku ořechů a semínek
  • 3 velké cibule
  • 3 mrkve
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 velký rajčatový protlak
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce majoránky
  • 4 lžíce lněných semínek
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 hrsti hladkolisté petržele
Na glazuru
  • 3 lžíce ostrého kečupu
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
Článek

Postup

Krok 1: Na odměření používám hrnek o objemu 250 ml. Čočku propláchněte a v osolené vodě s bobkovými listy uvařte doměkka. Čas vaření si zkrátíte, když ji den předem namočíte.


Krok 2: K uvařené čočce vmíchejte vločky (pro bezlepkovou verzi kupte ty opravdu bez lepku) a lněné semínko (nejlépe drcené) a nechte trochu vychladnout. Pokud jíte vejce, nebojte se 1 až 2 v této fázi také přidat.

Krok 3: Mezitím nakrájejte cibuli na kostičky, velké mrkve nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nasucho opražte směs semínek a ořechů, já jsem dala slunečnici, tykev, vlašáky a lískové. Opraženou směs přidejte k čočce.

Krok 4: Ve stejné pánvi teď na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte nastrouhané mrkve, osolte a opečte doměkka. Vmíchejte nasekaný česnek, protlak, papriku, majoránku a hořčici a dost opepřete.


Sekaná se nejlépe krájí až druhý den, kdy se navíc chutě hezky propojí

Krok 5: Obě směsi smíchejte a přidejte nasekanou petržel. Formu na srnčí hřbet vyložte pečicím papírem, směs do ní přendejte a uhlaďte.

Krok 6: Smíchejte kečup, cukr (hodí se i med nebo javorový sirup) a worcester (ten zase můžete vyměnit za balzamiko) a touto směsí potřete sekanou. Dejte péct na asi 50 minut při 180 °C.

Krok 7: Nechte alespoň 20 minut vychladnout, aby se sekaná lépe krájela, a podávejte. Skvělá je samotná, v chlebu nebo s bramborovou kaší.


Tip: Příště sekanou ochuťte jinými bylinkami (oregano, rozmarýn či bazalka), sušenými rajčaty, lahůdkovým droždím, sušenými brusinkami nebo nastavte restovanými houbami. Přidat můžete také omáčku z kořenové zeleniny ? la svíčková.

Hmota je skvělá i do vegetariánských plněných paprik nebo místo masových kuliček.


zdroj:https://www.prozeny.cz