Kuřecí tikka masala s rýží

Tikka masala je jídlo, po kterém mají tendence vylizovat talíře i ti nejlépe vychovaní – krémová omáčka z voňavého koření, rajčat a smetany tvoří spolu se šťavnatým masem a nadýchanou rýží dobrotu, které prostě nejde odolat. Nelekněte se delšího seznamu surovin, většina je koření a opakuje se u masa i omáčky
- 800 g kuřecích prsou
- 1 smetanový jogurt
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 1 lžička koření garam masala
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- mleté chilli
- 1 lžička soli
- řepkový olej
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 1 lžička koření garam masala
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 velký rajčatový protlak
- 1 rajčatová passata
- mleté chilli
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička soli
- 250 ml 30% smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce řepkového oleje
- rýže basmati
- čerstvý koriandr
Článek
Postup
Krok 1: Připravte si maso. Já jsem dala kuřecí prsa, ale hodí se i šťavnatější stehenní řízky nebo krůta.
Do marinády se dává vlastně stejné koření jako do omáčky, proto se seznam surovin zdá dlouhý
Krok 2: Maso pokrájejte na kousky o velikosti většího sousta a smíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, kořením (masalou, římským kmínem, kurkumou a koriandrem), chilli dle chuti a solí. Nechte alespoň 20 minut, ale lépe až do druhého dne, marinovat.
Krok 3: Poté rozpalte gril nebo troubu na 200 °C, maso i s marinádou rozložte do pekáčku s trochou oleje. Pečte asi 20 minut, aby se maso pěkně opeklo (úplně propečené ale být nemusí, dopeče se v omáčce). V polovině pečení lze otočit.
Maso můžete opéct i na pánvi, ale v troubě to zmáknete bez míchání
Krok 4: Mezitím se pusťte do omáčky. Na směsi másla a oleje (nebo ještě lépe na přepuštěném másle ghí) nechte zesklovatět najemno pokrájené cibule, vmíchejte všechno koření (množství chilli opět upravte dle své chuti), prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a nechte ještě pár vteřin rozvonět.
Voňavé koření přijde i do omáčky
Tip: Pokud neseženete požadované koření, použijte alespoň klasické kari, pepř, špetku skořice a papriku. Místo passaty se hodí i krájená rajčata v plechovce.
Do horkého másla s olejem můžete přidat i pár tobolek kardamomu, jen je pak nezapomeňte z omáčky vylovit
Krok 5: Vmíchejte protlak, pasírovaná rajčata, sůl, cukr a trochu vody a 15 až 20 minut povařte. Na závěr zjemněte smetanou.
Kombinace rajčatové omáčky se smetanou nikdy nezklame
Krok 6: Vmíchejte maso i se šťávou, ještě asi 10 minut povařte, ochutnejte a případně dosolte.
Do hotové omáčky vmíchejte maso i s veškerou šťávou,Krok 7: Podávejte s rýží basmati a nasekaným čerstvým koriandrem.
Připravte se na to, že tahle voňavá krémová omáčka se šťavnatým masem se na stole moc dlouho neohřeje
Kromě rýže se jako příloha bezvadně hodí i domácí jogurtový naan nebo paratha, bramborové placky se sýrem.
zdroj:https://www.prozeny.cz