Házedlo přes bidlo: rychlá večeře ze zbylých brambor

Domácí jídla ze zbytků jsou úsporná, rychle hotová a často velmi chutná – najdete je v kuchařkách šetrných hospodyněk po celé republice. Často se liší v detailech a podle oblasti také ve jméně: schválně, znáte spíše uhlířinu, havířinu, nebo přesbidlo?
- 4 vařené brambory
- 2 vejce
- 100 g dětské krupičky
- 60 g slaniny
- 1 špetka soli
- 4 lžičky smažené cibulky
- 2 lžíce petrželové natě
- 2 špetky mletého černého pepře
Postup
Krok 1: Recept počítá s tím, že využijete zbylé vařené brambory od oběda. Když je nemáte, nejdřív uvařte doměkka pár oloupaných brambor v osolené vodě se špetkou kmínu.
Tip: Vaříte brambory speciálně na toto jídlo? Na začátku dejte víc vody a ke konci varu, když už jsou brambory skoro měkké, k nim rovnou zavařte noky. Voda se pak slije a máte noky i brambory hotové v jednom hrnci.
Krok 2: Do misky rozklepněte vajíčka, osolte, přidejte krupičku a vidličkou dobře rozmíchejte. Polotuhé těsto na noky nechte chvíli odstát.
Tip: Množství krupice v rozpisu je orientační, každé vejce je jinak veliké. Přidejte jí tolik, aby bylo výsledné těstíčko husté asi jako povolená zmrzlina.
Krok 3: Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a dobře ji osolte. Kávovou lžičkou vykrajujte z těsta menší nočky (ve vodě nabydou) a házejte je do vařící vody. Až budou všechny noky v hrnci, krátce je povařte (postačí dvě tři minuty), poté sceďte a nechte okapat.
Krok 4: Slaninu nakrájejte na menší kostičky a na středně silném plamenu osmažte ve větší pánvi dokřupava. Hotové škvarky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte chvíli okapat na papírovém ubrousku.
Krok 5: V pánvi ponechte dvě tři lžíce tuku (podle toho, kolik ho slanina pustila, buď část tuku odlijte, nebo naopak ještě přidejte lžíci oleje). Pánev vraťte na oheň, přidejte pokrájené uvařené brambory a scezené noky a krátce opečte: vše míchejte a obracejte opatrně a s citem.
Krok 6: Opečené brambory a noky naložte na talíř, posypejte vyškvařenou slaninou a můžete přidat i trochu smažené cibulky. Posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou, přidejte špetku čerstvě mletého pepře a podávejte ihned s miskou kysaného zelí.
Tyhle rychlé krupicové noky jsou skvělé i jako zavářka, zkuste je přidat do jemné zeleninové polévky s mraženým hráškem. Ze zbytků brambor se dá udělat i další jednoduché a výborné jídlo: sedlácká bída.
zdroj:https://www.prozeny.cz