Ukrajinská armáda možná umístí některé stíhačky F-16 na zahraničních základnách

Ukrajinská armáda možná umístí některé získané stíhačky F-16 na zahraničních základnách, aby je ochránila před ruskými útoky, uvedl v pondělí vysoký představitel ukrajinských vzdušných sil Serhij Holubců. Informaci přinesla agentura AP.

Belgie, Dánsko, Nizozemsko a Norsko se zavázaly poskytnout Ukrajině více než 60 stíhaček F-16 americké výroby, aby jí pomohly čelit ruským útokům. Ukrajinští piloti nyní procházejí výcvikem pro obsluhu těchto stíhaček, přičemž první letouny by měly být k dispozici koncem letošního roku.

Holubců v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) uvedl, že několik stíhaček F-16 bude „uloženo na bezpečných leteckých základnách mimo Ukrajinu“ pro ochranu před útoky. Tyto letouny by mohly sloužit jako náhrada za poškozená letadla během jejich oprav a také pro výcvik ukrajinských pilotů v zahraničí.
„Takto budeme mít vždy v operační flotile určitý počet letadel odpovídající počtu našich pilotů. Bude-li více pilotů, bude na Ukrajině i více letadel,“ vysvětlil Holubců.

Ruský prezident Vladimir Putin loni varoval, že Moskva může zvažovat útoky na vojenské základny v zemích NATO, pokud budou využívány stíhačky pro boj na Ukrajině.

„Pokud budou umístěny na leteckých základnách mimo ukrajinské hranice a používány v boji, budeme muset zjistit, jak a kde zasáhnout prostředky používané proti nám… Představuje to vážné riziko zatažení NATO do konfliktu,“ řekl Putin.

Podobně se vyjádřil i předseda obranného výboru ruské Státní dumy Andrej Kartapolov, který uvedl, že stíhačky F-16 a základny mimo Ukrajinu by byly pro Moskvu legitimním cílem, pokud se zapojí do bojových operací proti ruským silám, informovala agentura Reuters.

Holubců dále uvedl, že stíhačky F-16 pomohou chránit frontovou linii a pohraniční oblasti před ruskými klouzavými bombami, které jsou shazovány letadly mimo dosah ukrajinské protivzdušné obrany.