Irsko zavádí jedna z nejpřísnějších opatření v Evropě. Premiér doufá ve „smysluplnou“ oslavu Vánoc

Christmas tree ornaments

Fényx

Premiér Micheál Martin uvedl, že důkazy svědčící o potenciálně vážné situaci v nadcházejících týdnech jsou příliš silné, než aby bylo možné je ignorovat. Řekl však také, že úplné uzavření ekonomiky není „realistická možnost“. Opatření, která mají zůstat v platnosti šest týdnů, začnou podle kanálu Sky News platit ve středu o půlnoci.

Otevřeny zůstanou jesle a školy, udržen v chodu bude podle premiéra také klíčový stavební průmysl. Zavřít se ale mají maloobchodní prodejny, které neposkytují klíčové zboží, či kadeřnictví. Premiér zároveň vyjádřil naději, že Vánoce bude možné „smysluplně“ oslavit. Zavázal se také, že vláda zajistí finanční pomoc jedincům a podnikům, na které opatření dopadnou.

Irsko už při první vlně nákazy zavedlo jednu z nejpřísnějších uzávěr. V uplynulých týdnech začala země kvůli novému nárůstu případů koronaviru opět opatření zpřísňovat.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie v zemích světa pečlivě monitoruje, se nákaza koronavirem ve zhruba pětimilionovém Irsku dosud potvrdila u více než 50 tisíc lidí, z nichž 1852 zemřelo.

Ve Walesu začne celostátní karanténa

Kvůli šíření koronaviru zavede od pátku na více než dva týdny celostátní karanténu Wales. Zavřít se budou muset všechny podniky vyjma těch, které jsou pro fungování země nezbytné.

„Bude to muset být ostré a tvrdé, abychom dosáhli efektu, který potřebujeme,“ oznámil velšský první ministr Mark Drakeford. „Po všech ve Walesu budeme požadovat, aby zůstali doma,“ dodal. Do práce podle šéfa regionální vlády budou moci jen zaměstnanci klíčových oborů, například zdravotníci, policisté či hasiči. Uzavřít se budou muset i kostely a další modlitebny. Nižší stupně základních škol se otevřou po dvou týdnech.

Lockdown začne ve Walesu platit v pátek v 18:00 místního času (19:00 SELČ). Skončit by měl podle plánu až v pondělí 9. listopadu. Podle Drakeforda je tato doba „nejkratší možná“, aby se podařilo zbrzdit šíření koronaviru. „Pokud nebudeme jednat nyní, bude se to zrychlovat. Naše jednotky intenzivní péče jsou již plné,“ varoval velšský první ministr.

Podle nedělních údajů hlásil Wales za 24 hodin 950 nových případů nákazy koronavirem. Na počátku října to bylo 400 případů.

Celé Spojené království mělo v neděli za posledních 24 hodin 16 982 nově infikovaných. Většina připadá na zdaleka největší Anglii, která má téměř 56 milionů obyvatel. V Anglii restrikce určuje ústřední londýnská vláda. Lokální omezení se nyní týkají zhruba poloviny Angličanů.

Belgie je na dosah českým covidovým číslům, ministr varuje před tsunami

V jedenáctimilionové zemi se křivky počtu nakažených drží v závěsu za těmi českými, denní průměr za minulý týden tu přesáhl sedm tisíc a dále roste. Experti přitom zdůrazňují, že důležitější než celková čísla je nárůst poměru pozitivních testů k téměř 15 procentům a postupné zaplňování nemocničních lůžek včetně míst na jednotkách intenzivní péče. V Česku nyní vychází pozitivních okolo 30 procent z uskutečněných testů.

„Jsme velmi blízko tsunami… kdy již nebudeme mít věci pod kontrolou,“ varoval v neděli ministr zdravotnictví Franck Vandenbroucke. Není podle něj vyloučené, že vláda brzy sáhne k ještě přísnějším omezením.

Mnoho Belgičanů přitom stejně jako lidé v dalších zemích dává najevo, že jim vadí už některá dosavadní nařízení. Zatímco zákaz nočního vycházení od půlnoci do páté hodiny ranní nebo povinnost pracovat z domova zpochybňuje málokdo, uzavření restaurací či omezení blízkých kontaktů na jedinou osobu mimo členy domácnosti narazilo na hlasitější kritiku.

Část majitelů restaurací a kaváren se rozhodla podat na vládu společnou žalobu, v níž označují čtyřtýdenní uzavírku za diskriminaci svého odvětví a epidemiologicky nezdůvodněný krok. Připomínají, že při první vlně na jaře bylo s výjimkou obchodů s potravinami či lékáren zavřené prakticky vše, kdežto nyní se vláda zaměřila na pohostinství.

„Děti nejsou motorem epidemie“

Na rozdíl od jara, kdy byla Belgie nejhorší evropskou zemí v počtu mrtvých s covidem-19 na obyvatele, se však nyní zatím vláda snaží udržet otevřené školy. Rodiče to při vzpomínkách na jarní více než dva měsíce domácí výuky většinou vítají.

Ačkoli epidemiologové ve světě nejsou zcela jednotní v názoru na to, jak moc školy přispívají k šíření koronaviru, mezi těmi belgickými je většinou slyšet podpora pravidelné školní docházky. „Děti nejsou motorem téhle epidemie, na tom se shodnou všichni profesionálové,“ řekla belgické televizi RTBF epidemioložka a pediatrička Anne Tillemanneová, která je členkou vládního poradního týmu.

Nedávno zveřejněná studie sice uvádí, že belgické školy patří po rodinách mezi hlavní prostředí, v nichž se virus šíří, podle Tillemanneové i dalších odborníků si jej tam však děti primárně přinášejí právě z domova od dospělých.

Belgičtí představitelé upozorňují, že zdravotní situace v zemi je nyní horší než za první vlny v březnu. Poukazují nejen na rekordní nárůst počtu nakažených, ale hlavně na to, že počet hospitalizovaných se každým týdnem zdvojnásobuje. „Situace je vážná. Je horší než 18. března, kdy jsme rozhodli o lockdownu,“ řekl belgický premiér Alexander De Croo.

Podle údajů belgického krizového centra se v období od 9. do 15. října v Belgii nakazilo v průměru 7876 lidí denně. Dohromady už místní úřady evidují 222 253 nakažených a 10 413 zemřelých.

Polsko chystá nemocnici na stadionu

Dočasnou nemocnici pro pacienty s covidem-19 zřídí polské úřady na Národním stadionu ve Varšavě. Bude zde 500 lůžek s možností rozšíření až na tisíc postelí, první mají být k dispozici už tento týden.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski uvedl, že premiér nařídil připravit plány na vybudování dočasných nemocnic ve všech polských vojvodstvích, prioritu budou mít ty nejpostiženější nákazou. Polští lékaři v poslední době hlásí nedostatek personálu, lůžek i zdravotnického vybavení, upozornila agentura Reuters.

Vláda chce rovněž zapojit do boje s covidem-19 soukromá zdravotnická zařízení, což by mohlo výrazně zvýšit počet lůžek pro pacienty. Niedzielski prohlásil, že Polsko by mohlo mít příští týden 15 až 20 tisíc nových potvrzených případů koronaviru denně, pokud lidé nebudou důsledně dodržovat opatření proti šíření nákazy.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse zaznamenalo Polsko, kde žije zhruba 38 milionů obyvatel, od začátku pandemie 175 766 potvrzených případů koronaviru. S nemocí covid-19 tam zemřelo 3573 lidí.

Slovinci nesmí do zahraničí ani mimo okres svého bydliště

Slovinsko v reakci na prudký nárůst nakažených koronavirem v posledních dnech vyhlásilo stav pandemické nouze, zpřísnilo také opatření proti šíření covidu-19: omezí pohyb obyvatel mimo místo bydliště a zakáže vycházení v nočních hodinách.

Zákaz vycházení bude platit od 21:00 do 6:00. Výjimky budou jen pro nouzové případy a cesty do zaměstnání. Setkávat se bude moci nejvýše šest lidí, a to pouze za předpokladu dodržování bezpečné fyzické vzdálenosti. Opatření má zabránit dalšímu šíření nákazy, ke kterému dosud ve velké míře přispívaly soukromé večírky. Zakázány budou i veškeré veřejné akce, bohoslužby či svatby.

Od půlnoci budou mít Slovinci také zakázáno vyjíždět mimo okres bydliště a znesnadní se také překračování státní hranice. Opustit zemi budou moci občané pouze v případě, že vlastní v cizině nemovitost, o kterou se musejí bezodkladně postarat. Dovolená v zahraničí nebude dostatečným důvodem pro odjezd ze země.

V neděli zaznamenaly úřady více než dvoumilionové země 537 nových pozitivních případů koronaviru a dvě úmrtí na covid-19. O víkendech však bývají přírůstky zpravidla nižší. Dosavadním rekordem je pátečních 898 infikovaných. Každým dnem roste ve Slovinsku počet pacientů v nemocnicích, momentálně se zde nachází 289 pacientů s covidem-19. Počet infikovaných za poslední dva týdny na 100 000 obyvatel vzrostl na 339.

 

zdroj:ČTK, ČT24